einde van mijn weblog

printwebsite

Beste volgers,

Omdat mijn weblog geen ruimte meer heeft voor foto’s wegens overvol zullen we vanaf nu enkel nog verslagen staan op de website http://www.meesterkries.be. Je krijgt dan soms wel een link naar andere foto’s die ik op een nieuwe weblog gezet heb om mijn eigen website wat meer te ontlasten. Dit wordt dus het laatste bericht. Bedankt voor de 187 950 hits die ik al die jaren kreeg.

meester Kries

Vastenvoettocht

Al meer dan dertig jaar organiseren we met onze school voor de vastenperiode een activiteit om een goed doel te steunen. Jaren was dit de playback maar sinds we gemengd onderwijs aanbieden is dit iets veranderd. Dit komt omdat we afwisselend met de kleuter ook een schoolfeest hebben. Dus zo wisselen we jaarlijks onze vastenactiviteit. Voor de tweede maal op rij is er dan een vastenvoettocht voor zowel de lagere als de kleuterafdeling. We stappen dan een bewegwijzerd parcours met opdrachten. De kinderen van de drie laagste klassen en de kleuters kregen een mooi verhaal te horen en de oudste groepen kregen een reeks rebussen die ze moesten oplossen. Onderweg konden we genieten van een lekker appeltje en kregen we bij het binnenwandelen van de school een lekkere kop soep gemaakt door de ouders die meedoen aan de taallessen van Brusseleer.Het goede doel was voor een project dat zorgde voor waterpompen in Colombia.

 

FLUOfuif

De dag voor de vastenvoettocht was er op onze school een fluofuif. Dat was een beetje een afsluiting op de donkere fluodagen waar ieder kind met een fluohesje naar school moesten komen. Dit initiatief werd heel goed gevolgd door de meeste kinderen. Ze konden dan dagelijks fluostickers verdienen en ze op een kaart plakken. Die kaart is goed voor een gratis uitstap naar de dierentuin ibn Antwerpen of Plankendael. De kinderen die een volle kaart hadden werden in de fuif ook beloond met een mooie fluosleutelhanger. Ook kreeg ieder kind nog een mooie lichtgevende ketting om te gebruiken in dit Fluofeest. Juf Isabel was de dj van dienst.

Kangoeroetoets -Wombattoets

De Kangoeroewedstrijd is er voor alle leerlingen vanaf het eerste leerjaar van de lagere school tot en met het tweede jaar secundair onderwijs.
Er zijn vijf edities, elk bedoeld voor een specifieke doelgroep.
De Wombattoets is bedoeld voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar lager onderwijs. Deze reken-, denk- en puzzelvraagjes worden per editie opgesteld en zijn op die manier steeds aangepast aan de kennis van de leerlingen uit die editie. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er correct. De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger.
Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?

Wombat bestaat uit 15 meerkeuzevragen, waarvan de eerste vraag klassikaal wordt opgelost. Bovendien leest de leerkracht de vragen voor en mag hij/zij het vragenboekje voor de klas projecteren. De editie Wombat duurt ongeveer 50 minuten.
De leerlingen vullen hun antwoorden in op een antwoordformulier en geven dat nadien af aan de leerkracht. De leraar (of de Kangoeroeverantwoordelijke op school) geeft vervolgens de antwoorden van de leerlingen in via de Kangoeroewebsite. De antwoordformulieren worden op school bewaard en worden niet naar ons opgestuurd. De Kangoeroeverantwoordelijke bevestigt de ingegeven antwoorden en krijgt nadien onmiddellijk de resultaten van de leerlingen.

De leerlingen van onze klas mochten vrijwillig deelnemen en we waren met wel vijftien kinderen. Ze waren allen heel tevreden en vonden het gemakkelijk. Degenen die goed waren mogen binnenkort naar de tweede ronde. Duimen maar.

 

 

 

 

EHBO

Woensdagmiddag mochten de leerkrachten van de lagere school op pedagogische studiedag met als thema Eerste Hulp Bij Ongevallen.

We leerden hoe  we een slachtoffer op de juiste manier moesten benaderen en hoe we dan met hem en de omstanders moeten omgaan. ook werd er heel wat aandacht geschonken aan het reanimeren. Ook wondverzorging stond op het programma. De tijd vloog voorbij en heel wat vraagjes werden vlot beantwoord door de aanwezige brandweerman-verpleger. Boeiende pedagogische studiedag en dat is niet altijd zo.bdr

Op bezoek bij Google België

Op donderdag 18 januari mochten Juf Katia en ikzelf op bezoek naar het hoofdkwartier van Google België in Etterbeek. Dit was voor een bijscholing over chromebooks die meer dan waarschijnlijk in de toekomst intrede zullen doen in onze scholen. We zijn beide lid van de werkgroep ICT in onze school. We maakten meer kennis over andere googleproducten die evengoed werkten als de microsoft officeproducten zoals words, exell, powerpoints en noem maar op.

Een Chromebook is een nieuw type computer dat snel in gebruik is en ook snel blijft. Alles wat je doet op een chromebook wordt opgeslagen in de cloud. Standaard wordt een chromebook geleverd met een aantal Google Apps, die je zelf kunt uitbreiden door in de chrome store apps te selecteren. Alles wordt gesycroniseerd met je account, dus als je op een chromebook van iemand anders inlogt met je gegevens, heb je daar de beschikking over dezelfde zaken als op je eigen chromebook. Doordat je niet echt programma’s kunt installeren blijft een chromebook snel en start het snel op. Omdat je bijna altijd wel de beschikking hebt over internet is het niet zo heel groot probleem dat alles naar de cloud gaat. Mocht je toch een keer zonder internet zitten dan is je chromebook nog steeds bruikbaar in de offline modus. In

 

Pinocchio

Donderdag mochten de kinderen van de eerste graad genieten van een heel leuk toneel. Wie kent niet het verhaal van de eenzame, oude poppensnijder Ghepetto die o zo graag een zoon wilde en -omdat geen enkele vrouw het in haar hoofd haalde om met zo’n zonderling te trouwen- besloot om er dan maar eentje te snijden uit een stuk wegwerphout. Een marionet dus, maar wel eentje met alles erop en eraan. Oren, ogen,…een neus. Eentje die de grote wereld wil ontdekken en het toch zo moeilijk heeft om op het rechte pad te blijven…  Het houten figuurtje Pinocchio droomt ervan om de touwtjes zelf in handen te hebben, om vrij te zijn en besluit op ontdekkingstocht te gaan. Met vallen en opstaan leert hij de grote wereld kennen en op eigen benen staan.
Het werd gespeeld door enkele bekende acteurs die we ook wel tegenkwamen op de Vlaamse televisie en soms werd er zelf Italiaans gesproken. De kinderen keken tot de laatste seconde met veel enthousiasme naar deze fijne voorstelling met een ongelooflijke grappige Pinocchio. Een aanrader.img0967_31

Koekenbak op onze school

De laatste weken van december is het de Advent. In de Advent proberen we nog meer een lichtje te zijn door elkaar te helpen waar nodig. Dit willen we nu ook doen met de school.

Vanaf morgen wordt er op de speelplaats heel wat lekkers verkocht. Enkele klassen hebben zich ingeschreven voor de actie ‘Ketnet-Koekenbak’ en maken samen met de kinderen van hun klas cake, muffins, koekjes, wafeltjes,…
Het is de bedoeling dat iedereen op de speelplaats dan met 50 cent of 1 euro iets kan kopen.

Op vrijdag na schooltijd kunnen ook de ouders koekjes komen eten, iets warms drinken en is er een mini-kerstmarkt. Graag tot dan!!

Het goede doel waar wij onze opbrengsten aan schenken is “Villa Samson”.
Wat is Villa Samson?
Een “beestig fijn” gebouw naast het UZ Brussel waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten. Een aangename ruimte waar het mogelijk is om de band met het huisdier te onderhouden, het dier te verzorgen, te aaien en ermee te spelen. Onderzoeken tonen aan dat een huisdier een belangrijke rol speelt in het genezingsproces.25396118_1466626643459835_3383438208479898792_n

Een brief voor Julie

Vorige week sprak Julie van onze klas mij aan. Ze had thuis een brief gekregen van Sinterklaas. Die vroeg aan Julie of ze mocht blijven slapen in de klas. Ze moest dit aan de meester vragen. De meester twijfelde want zou dit de klas niet storen en zou het wel mogen van de directeur. Julie ging het dan maar zelf vragen aan de directeur en ja hoor het mocht. Er werd van alles afgesproken om een mooi bedje te maken achter een kast zodat de kinderen van de studie niets zouden merken. Kinderen brachten dekentjes en knuffels mee en mevrouw Brusselmans zou voor een bed zorgen.
We konden de volgende dag al zien dat de Sint echt in de wolken was met zijn nieuwe kamertje. Hij vroeg nog een zaklamp en ook daar werd er voor gezorgd. In één van de brieven vroeg hij zelf of juf Hilde geen verhaal over wou komen vertellen en ja dat heeft ze dan ook gedaan. Ze liet zelf een nog een boek in de klas achter zodat de meester dit ook nog eens kan vertellen. Opgelet, vertel dit verhaal aan niemand want dit moet geheim blijven tot dat de Sint vertrokken is.

100_8969

Vertelmama en vertelpapa

In de voorleesweek kregen we in elke klas voorleesmama’s en voorleespapa’s over de vloer. In onze klas kwamen de papa van Samuel en de mama van Sabrina vertellen. De papa van Samuel had een heel spannend boek over een meisje dat per ongeluk ruzie had met een vriend en na het hele verhaal echte vrienden geworden waren. De mama van Sabrina las een verhaal voor in het Arabisch. We verstonden het niet allemaal maar het was wel heel mooi voorgelezen. Tenslotte eindigde de meester met zijn dagelijks verhaal over de Zater uit het boek Zeven dagen zater van Paul Maar. Toffe activiteit!